Donnerstag, 10. Mai 2012

Pispili me lakra te egra












Pispili me miell misri

Perberesit:
Miell misri 2 gota uji
Qumesht 4 gota
Kripe
Gjalpe 100 gr
Djath 100-150 gr
Pak sode nese doni

Mbushja:
 lakra te perveluara te grira holle  600 gr
1 tufe qepe te njoma ose tre presha ose te perzier 1 presh dhe ca qepe te njoma
1/2 gote  qumesht
200 ml ajke qumeshti
1 tufe koper
Kripe
Pak vaj ulliri
2 luge gjalpe
3 veze
Lart dy tre grushta miell misri derisa mbulohet e gjithe tepsia
1 filxhan qumesht ose kos
1-2  luge gjelle gjalpe

Pergatitja:  Ne nje tenxhere veme qumeshtin te zieje. Ne nje tas hedhim miellin e misrit, kripen, dhe pak sode buke nese do e perdorim me sode buke. (kujdes sepse kjo receta nuk do shume sode buke).
Shtojme qumeshtin e nxehte dhe e perziejeme me nje luge druri. Brumi del nje mase jo e holle shume por as e trashe. Tek brumi shtojme dhjathin e grire dhe gjalpin. I perziejme te gjitha derisa gjalpi te shkrije komplet.
Tepsine e lyejme me vaj ose gjalpe dhe mbi te shtrojme brumin e sapo pergatitur. Brumin e sheshojme ne gjithe siperfaqen e tepsise.
Le te merremi tani me mbushjen. Ne nje tas hedhim qepet dhe preshet e grire holle . Shtojme lakrat e perveluara kripen, qumeshtin, ajken e qumeshtit, vezet, kopren e grire holle, vajin e ullirit dhe gjalpin. I perziejme te gjithe derisa te behet nje mase. Masen e heidhim mbi tepsine ku kemi vene brumin. Mbi mase hedhim me grushta miell misri dhe e hapim mbi gjithe siperfaqen e mbushjes derisa tepsia te mbulohet komplet me miell (po qe nevoja hapeni dhe me dore).  Ka shume rendesi pasi kjo eshte korja e siperme qe krijohet gjate pjekjes se pispilise. Ky mielli siper thith gjithe lageshtiren qe nxjerrin lakrat dhe keshtu krijohet peta e siperme.
E veme per te pjekur ne temperature 200 grade. Pasi kane kaluar rreth 15 min. marrim qumeshtin ose kosin e perziejme me gjalpin e tretur dhe e sperkasim ne gjithe siperfaqen e tepsise. E veme perseri te piqet derisa te perfundoje pjekja. (pra te kete marre ngjyren e kuqeremte).
Dua te them se perziejne gjalpe dhe qumesht i jep shume shkelqim dhe shije. Pas eshte pjeskur e leme te pushoje te pakten 15 minuta para se ta presim dhe ta servirim. Shkon shume me kos.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen